Jano van Gool

In de Pers

Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer
Prettig verzinken in de herinneringen van Thomas Verbogt - Je zou bijna elk boek van Thomas Verbogt (1952) kunnen o... - Bo van Houwelingen in: De Volkskrant lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Automatisch

Snufjes. Ze zijn niet populair bij me geworden. Ik ken mezelf nog steeds niet, maar weet wel dat ik geen man van snufjes ben. Daardoor leef ik misschien moeilijker dan strikt noodzakelijk is. 
Het onderzoeksbureau Multiscope heeft vastgesteld dat er in steeds meer huishoudens slimme apparaten komen, dus apparaten waarmee je van alles in je huis in werking kunt stellen. Snufjes dus. Mannen houden daar meer van dan vrouwen. Deze man dus niet, maar ik weet wel hoe het komt dat mannen graag met snufjes in de weer zijn. Mannen zeggen sneller dan vrouwen: “Ach, regel ik wel even.” Ik verlang er ontzettend vaak naar, iets snel even regelen, maar weet uit ervaring dat ik niet eens moet dénken dat dat kan. Vooral dat `even’ valt erg tegen. Tegen mij wordt ook weleens gezegd:
“Heb je een minuutje?” Natuurlijk heb ik dat, wat is nou een minuutje? En vervolgens sta je een half etmaal dozen op elkaar te stapelen.
Terug naar onze huishoudens en de slimme apparaten. Uiteraard roep ik meteen dat apparaten niet slim kunnen zijn. Maar ja, wat is slim? Na de quiz De Slimste Mens is `slim’ een raadselachtige typering geworden. 
Ik heb een apparaat in huis dat slim genoemd wordt. Niet door mij, maar door de fabrikant. Het dingetje regelt de verwarming en zorgt er ook voor dat het elektriciteitsgebruik automatisch wordt doorgegeven aan het elektriciteitsbedrijf. Nu twijfel ik ineens? Is het één slim apparaat of zijn het er twee? Er moest in ieder geval iets in huis veranderd worden. Dat heeft een dag of tien om de haverklap kortsluiting veroorzaakt. Ook moesten er twee vloeren open. En ik de hele tijd maar denken dat ik het niet per se hoeft. Naar die schreeuwende gedachte luistert niemand.