Jano van Gool

In de Pers

Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer
Prettig verzinken in de herinneringen van Thomas Verbogt - Je zou bijna elk boek van Thomas Verbogt (1952) kunnen o... - Bo van Houwelingen in: De Volkskrant lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Indringend

Als er een nieuw televisieprogramma wordt aangekondigd, kan ik me erg ontspannen voelen daar de opluchting dat ik niet hoef te kijken. Mijn meestal goede humeur is onder meer een gevolg van dat ik nauwelijks iets met televisie heb. 
Ik lees nu over For One Night Only: He-le-maal naakt, een programma dat half november wordt uitgezonden. Of het een serie is, weet ik niet. Het heeft een goed doel: het taboe rond prostaatkanker en teelbalkanker doorbreken. Om dat doel te dienen zullen Bekende Nederlanders, uitsluitend mannen geloof ik, naakt dansen, en dan niet hupsakee lekker bloot bewegen, nee, een ingestudeerde dans.
Het gaat in de media inderdaad niet zo vaak over prostaat- en teelbalkanker. Nuttig dat dat verandert, maar je kunt ook zeggen: laat een deskundige daarover een paar keer inzichtelijk en uiteraard ook luchtig aan het woord. Nee, er is over de kwestie vergaderd in omroepland en iemand riep toen dat het fantastisch zou als bekende Nederlandse mannen naakt gingen dansen. En de deelnemers aan de vergadering riepen blijkbaar: Bingo! 
Geen idee wie we te zien krijgen, behalve Simon Keizer. Ik weet wie dat is. Probeer me voor te stellen wat ik denk als ik hem naakt zie dansen. Er komt niets boven. Ook niet dat ik anders ga denken over prostaat- en teelbalkanker. Misschien danst Simon wel zo indringend dat ik dat wel doe. Dat ik de dag erna naar de huisarts ga en haar vraag het allemaal even na te kijken. Misschien vraagt ze waarom. En dan antwoord ik: “Omdat ik Simon Keizer naakt heb zien dansen.” Kan zijn dat het niet zo werkt.
Wat is het verschil tussen een professionele danser die naakt danst, en Simon Keizer. Het is interessant over dan antwoord na te denken.