Jano van Gool

In de Pers

lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt - Binnen één alinea van lachen naar huilen: lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt ★★★★★ ... - Katinka Polderman in: De Volkskrant lees meer
Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Opgeruimd

Steeds vaker weet ik niet hoe lang iets geleden is. Goed, alweer behoorlijk wat jaren terug werkte ik mee aan een radioprogramma op een zender die je echt moest zoeken, maar dat bij de fijnproevers erg populair was. Ik geloof dat het om ongeveer 30000 (dertigduizend!) luisteraars ging, een aantal waarvan ze in omroepland de slappe lach krijgen, toen ook al. 
Wim de Bie deed ook mee en die kwam op een avond met een rapport dat hij had weten te onderscheppen. Daarin stond onder meer dat deze moeilijk te vinden zender alleen maar rendabel was als de programma’s vooral deze onderwerpen behandelden: sport, auto’s en koninklijk huis. 
In het nieuwe seizoen was het programma verdwenen en ik heb eerlijk gezegd nooit geluisterd naar wat er voor in de plaats kwam. Wel was ik natuurlijk verontwaardigd. Die verontwaardiging voel ik weer nu de VPRO mooie programma’s eruit gooit: Boeken, begonnen door Wim Brands, die ik nog steeds mis, en het tv- en radioprogramma Vrije Geluidenwaarin veel opmerkelijks aan de orde kwam. Misschien kijken en luisteren er niet genoeg mensen naar, maar wel véél. Het zal ongetwijfeld met rendabiliteit te maken hebben. Het kan niet anders dan dat we ons daar vol begrip bij neerleggen. 
De VPRO wil ons troosten door te zeggen dat er een nieuw programma komt met zo’n beetje alles erin, `boeken, films, muziek en andere kunstvormen’, gepresenteerd door de troostrijke Nadia Moussaid. Op zaterdagavond, primetime, zoals dat tijdstip zo ronkend heet.
Voor de rusteloze doelgroep is zaterdagavond een onhandig tijdstip. Dan is er veel te veel van alles te doen. Daarom kijken er te weinig mensen. Kan dat nieuwe programma na één seizoen ook weer weg. Opgeruimd staat netjes.