Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Trots

Wéér is het Finse volk het gelukkigste van de wereld. Onderzoekers stelden het vast voordat de oorlog begon, maar toch. Ik begrijp dat de Finnen onder meer zo gelukkig zijn omdat iedereen daar bereid is anderen te helpen. Ook zijn ze erg gezond en is er geld genoeg.
Wat weet ik weinig van de Finnen af! Ik heb, geloof ik, nog nooit een Fins boek gelezen. Finse muziek, geen idee. O ja, Sibelius. Ik zal vast weleens een Finse film hebben gezien, maar daarvan herinner ik me niets, terwijl ik best een goed geheugen heb.
Eén keer heb ik Fin ontmoet, een zanger van Finse rock-‘n-roll. Op een feestje van een Nederlandse band. De zanger hield een fles oude jenever omklemd en was tot op het bot gemarineerd. Een gedachtewisseling was niet mogelijk, ik kon hem dus niet vragen hoe het voelde Fin te zijn. Hij had waarschijnlijk niet eens in de gaten dat hij Fin wás.
Ik ben wel enorm geïnteresseerd in dat geluk. Nederland staat vijfde, na Denemarken, IJsland en Zwitserland, landen waarvan de bevolking het fijn vindt dat er niet zo heel veel gebeurt.
Natuurlijk ben ik trots op de positie van Nederland. Is niet niks, vijfde gelukkigste land ter wereld! Gek dat je er niet echt veel van merkt. Wij zijn toch vooral een volk van klagers, zeurpieten, schreeuwers en opvallend veel korte lontjes. En iets meer beschaving zou ook wel mogen. 
Ik nam me voor beter op geluk te letten. Zaterdag passeerde ik een groot terras in de volle vroege lentezon. Propvol! Zelf ben ik niet geschikt voor deze vorm van ontspannen openbaarheid.
Ik ging op een bank aan de overkant zitten. Als een onderzoeker. Ik telde de terraszitters: 83. En 62 van hen waren bezeten met mobieltje in de weer. Hollands geluk!