Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Verrassing

Er staat geen Nederlands restaurant in de lijst van 50 beste ter wereld. Dinsdag bekend gemaakt. Ik probeer daar iets van te vinden, maar weet niet wat. Dat heb ik met de hele lijst van 50: interessant om te weten, maar dan? Als ik nu reserveer kan ik ergens in mei volgend jaar in het beste restaurant ter wereld terecht. 
Ik weet ook met wie ik erheen wil gaan, maar toch moet ik er niet aan denken. Laat ik het zo samenvatten: ik word daar meteen te zenuwachtig. Komt onder meer doordat ik bang ben niet adequaat genoeg te reageren op wat ik er meemaak. Misschien is het wel een essentieel gebrek aan de sociale vaardigheden die daar wenselijk zijn. Misschien moet ik het nog meedogenlozer zeggen: ik ben geen Man van de Wereld. Wil het dolgraag zijn, ik heb er ook pogingen toe gedaan, maar het lukt niet. Dan moet je niet naar het beste restaurant ter wereld gaan, want dan zit je daar in je hemd. 
Ik heb het al in de betere Nederlandse restaurants. Ga ik soms heen met vrienden die wel Mannen van de Wereld zijn.
Zo’n vriend komt het restaurant binnen alsof hij er altijd is, maar zojuist toevallig even elders was. De hoofdkok haast zich speciaal voor de vriend uit de keuken om hem te begroeten. Ik bezie dat met diep ontzag. Dan zegt de vriend, en hier spreekt de Man van de Wereld: “We laten ons graag verrassen.” En dat zijn woorden die me benauwen. Ik houd van verrassingen, maar moet niet vooraf weten dat er een komt, want dan zit ik me de hele tijd af te vragen hoe ik met de verrassing om moet gaan. Dat heb ik niet als de verrassing er ineens uit het niets is. 
Daar komt nog bij dat ik bij een verrassing in een toprestaurant niet altijd herken wat het is. “Héél bijzonder,” zeg ik.