Jano van Gool

In de Pers

Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer
Prettig verzinken in de herinneringen van Thomas Verbogt - Je zou bijna elk boek van Thomas Verbogt (1952) kunnen o... - Bo van Houwelingen in: De Volkskrant lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Zoeken

“Maar ik bedoel het goed!” Als iemand dat tegen je zegt, en dat gebeurt nogal eens, heb je van die goede bedoelingen meestal niets gemerkt. Ja, je wordt er nu op gewezen, maar dan is het te laat. De bedoeling van goede bedoelingen is dat je er baat bij voelt. Misschien ga ik te kort door de bocht, maar zoiets is het wel.
Soms komen goede bedoeling voort uit de angst te kwetsen. Valt alleen maar te prijzen als je niet wil kwetsen. Met angst is het probleem dat je nooit kunt zeggen dat iemand die angst niet mag hebben. Als je bang bent, bén je bang en dan helpt het niet als een ander roept: “Je moet niet bang zijn!”
Maar is die angst altijd angst? Is het soms niet iets anders? Een misverstand bijvoorbeeld?
Pas gisteren hoorde ik dat ze zondag in Winterswijk tijdens een bevrijdingsconcert het Wilhelmus niet ten gehore wilden brengen, omdat er Duitse gasten bij waren. Ik ben blij dat ik het niet eerder wist, want het had me bedrukt.
Zouden ze in Winterswijk hebben gedacht dat de Duitse gasten  gekwetst de zaal zouden verlaten op het moment dat het Wilhelmus werd ingezet? Rare vraag, maar je gaat raar denken als je over zo’n kwestie leest. Er is natuurlijk over vergaderd: “Jongens, een bevrijdingsconcert, wat doen we?”
Toverwoord in zo’n gang van zaken is `verbinden’. De organisatie wilde door het Wilhelmus weg te laten verbinding zoeken. Als je op die dag op die manier verbinding wilt zoeken, zou ik zeggen: ga dan wat anders doen. Maar er zijn goede bedoelingen aan het werk geweest en die moet je niet belachelijk maken. 
Het kan geen kwaad bij het zoeken naar verbinding er van uit te gaan dat die verbinding gewíld wordt. En in dit verband is het Wilhelmus gewoon te proberen.