Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Gasten

Toen ik gisterochtend iets na zevenen de radio aanzette, meende ik in een gesprek met een psycholoog of een soort psycholoog te zijn terechtgekomen. Kwam door toon en woordkeuze. Ik kon hem moeilijk volgen.
Mij schoot een nieuw woord te binnen. Ik ken het een paar dagen: Ruttelen. Komt van Robbert Wigt, de schrijver van een boek over onze premier dat Supergaaf heet. Ruttelen betekent nogal wat, maar kort gezegd komt het neer op veel zeggen, maar niets beweren. De heer Rutte is daar sterk in. Hij niet alleen trouwens.
De man wie ik gisterochtend dacht dat hij een psycholoog was, Ruttelde er lekker op los en ineens begreep ik dat hij een cursus biertappen gaf. Zijn opleiding heet Biertraining.nl. Je kunt je daarvoor inschrijven en van de overheid krijg je dan subsidie. Je kunt daar grappig op reageren, maar dat doe ik niet, want zo’n cursus fascineert me. 
In mijn studententijd was ik in de horeca werkzaam, in een vrij markant eethuis. Ik had daar een veelzijdig takenpakket. Een ervan was het tappen van bier. De eigenaar, mijn chef, deed voor hoe het moest en na een paar glazen kon ik het. Een fijne handeling vond ik het. 
De man van Biertraining.nl had het ook even over het tappen, maar dat was bijzaak. Je leert veel meer in zijn cursus, want klanten worden steeds veeleisender. Hij zei trouwens niet klanten, maar gasten. Soms klinkt dat prettig, niet altijd. Aan de man van Biertraining.nl was goed te horen dat hij door het over gasten te hebben zijn cursus wat wilde oppimpen. Misschien zou ik dat ook doen als cursusleider. 
Eigenlijk ging het gesprek nergens over en dat hoort een beetje bij de subsidieregeling voor allerlei kakelbonte cursussen in ons, ja, gave land.