Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Genot

Mysteries kunnen me fascineren, maar ik ben ook een groot liefhebber van helderheid. Dat besefte ik weer toen ik een gesprek las met de directeur van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, de NHK. Ik dacht: wat goed dat die stichting zo heet. Een poëtische en/of gezellige naam had ook gekund, De Warme Gloed (DWG) of Het Wakkere Vlammetje (HWV). Maar nee, Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. Klinkt degelijk en niemand vraagt zich af wat voor stichting dat nou weer is.
Als altijd stel ik me de oprichtingsvergadering voor, mannen en vrouwen uit die branche in een zaal, beetje opgewonden want het is hoog tijd voor zo’n stichting. Er wordt een voorlopig voorzitter gekozen die meteen een belangrijke vraag stelt: “Dames en heren, hoe noemen we ons?”
Brainstormpauze onder het genot van een kopje koffie. Zo heet dat immers altijd: onder het genot van. Staat ook in de convocatie: onder het genot van een kopje koffie. Anders komt er misschien niemand.
Na de pauze ritselen er voorstellen, Ons Vuur Is Uw Vuur, OVIUV, Het Vuur Van Nederland, HVVN, maar niemand mompelt enthousiast. De voorlopig voorzitter vraagt dóór. Man uit Franeker staat op, nuchtere oogopslag: “Waarom niet gewoon Haarden- en Kachelbranche?”
Bescheiden gejuich. De voorzitter knikt spinnend, maar stelt wel voor er `Nederlandse’ voor te zetten, anders denkt iedereen dat het een internationale stichting is. 
In het gesprekje zegt de directeur van de NHK dat de vraag naar houtkachels en haardhout groot is. Vanwege de oplopende gasprijzen natuurlijk. Hij vat het sterk samen met: “Het lijkt wel winter.”
Voorheen zag ik altijd uit naar de winter, maar nu heb ik best zin in nog een paar lekkere hittegolven.