Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Gewichten

Niet alle coaches op onze fitnessclub doen het, maar als de hoofdcoach er is, zet hij in deze tijd van het jaar vaak de Matthäus-Passion op. Er ontstaat dan meteen een andere sfeer in de gymzaal. Waarschijnlijk is het de enige sportclub waar dat gebeurt. Ook daarom hecht ik eraan er vier keer per week heen te gaan.
Er zijn leden die het wonderlijk vinden dat de Matthäus is te horen, soms laat iemand een protesterend geluid horen (“Moet dat echt?”), maar het merendeel ondergaat het met diepe instemming.
Toen Bach zijn meesterwerk componeerde, zal hij niet aan deze omgeving hebben gedacht en we weten uiteraard niet of hij er bezwaar tegen zou hebben, maar ik vind het dus fantastisch, niet alleen omdat ik iedere seconde onder de indruk ben, maar ook omdat ik ervan houd als uitersten elkaar raken.
Er zullen vast mensen zijn die het platvloers vinden dat je naar Erbarme dich luistert, wanneer je met belachelijk zware gewichten in de weer bent, maar waarom zou het niet kunnen? Ik luister echt niet anders dan thuis of in de concertzaal. Misschien denk ik er op een andere manier over na, maar ook dat kan geen kwaad.
Ja, je concentreert je intenser op je bezigheden dan wanneer The Beach Boys hun zonnige klanken op ons, sporters, loslaten. Die concentratie neem je mee naar huis. Daar ga ik in een bedachtzame stemming aan het werk.
Trouwens niet alleen deze dagen dat de Matthäus op de sportclub aan de orde is. Ook soms hartje zomer, bij voorkeur wanneer het te warm is voor felle dynamiek. Waarom niet? Ik luister er ook niet alleen in de weken voor Pasen naar. De coach is het daarmee eens en tijdens de openingstonen roept hij dan: “Dat zal jullie leren!” Prima tekst vind ik dat.