Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Haast

Veel vragen zijn zodra ze beantwoord zijn, niet meer belangrijk. Maar er zijn er wel die terugkeren. Ik noem een huishoudelijke: bij ons in de buurt wordt het vuilnis altijd op maandag (en donderdag) opgehaald, gebeurt dat dan ook op twee paasdag? Of op tweede kerstdag, tweede pinksterdag, dus de dagen die agnosten en atheïsten graag afgeschaft zien, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau?
Ik weet het antwoord: ja, het wordt opgehaald. Je moet er alleen vroeg bij zijn. Bij ons is de service tussen acht en een gepland, maar op de feestdagen willen ze dikwijls al om acht uur precies langs jakkeren, waarschijnlijk omdat de ophalers zin hebben in hun vrije dag en ook lekker naar de meubelboulevard willen.
Daarom deed ik gisteren al iets voor achten mijn huismannenplicht en ik kreeg er ook wat voor terug: ik zag immers een paashaas op de fiets. Best een grote paashaas, ik bedoel, er zat heel wat in dat pak dat grijs-bruin van kleur was. “Taupe,” zou mijn moeder zeggen, en altijd als ze de naam van die kleur uitsprak, glimlachte ze geheimzinnig, we wisten niet waarom. 
De paashaas had haast. Ik denk dat er zich een man in het pak ophield, ik zag het aan zijn bewegingen, zijn snelle fiets had ook een stang, maar dat zegt niets. Zijn oren stonden in de wapperstand, hij zat licht voorovergebogen, fijn wonderlijk tafereel. Ik keek hem na totdat hij om de hoek was verdwenen, en met mij vier vroege, zwaar berugzakte wandelaars.
Duidelijk dat de haas ergens te laat of op het nippertje zou arriveren. Voor een kinderfeestje was het nog te vroeg, waarschijnlijk had hij een commerciële verplichting, op een plek waar ook springkussens waren. En straks dat pak weer uit. Wat dan?