Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Oplossing

Optimistisch stemmend bericht dat steeds meer jongeren loodgieter willen worden. Dankbaar beroep. Als je een loodgieter nodig hebt, verkeer je meestal in moeilijkheden, de kelder loopt onder, de inhoud van het bad komt door het plafond heen, je hebt nauwelijks tijd te beseffen wat je meemaakt, nee, hup, een loodgieter bellen. Dan de opluchting als je er een aan de lijn krijgt die tijd voor je probleem heeft. Is niet altijd het geval: “Ik heb pas volgende week een gaatje.”
Is een ander gaatje dan het gaatje waar jij mee zit. Tussen die gaatjes ontstaat een spanning die je nauwelijks aan kunt.
Maar als hij wel tijd heeft en meteen komt, kun je van blijdschap bijna niet uit je woorden komen.
In mijn leven is de laatste twee jaar een loodgieter die al in de voordeuropening de paniek in mijn ogen peilt en onmiddellijk zegt dat er voor alles een oplossing is. En vervolgens gaat hij enorm geruststellend aan het werk.
Veel wegenwachten hebben dat ook. Je staat rond middernacht met een lege accu op een verder leeg parkeerterrein honderd kilometer van huis. Eigen schuld, lichten niet uitgezet. Dat beken je meteen als de wegenwacht vriendelijk glimlachend is gearriveerd: “Kan iedereen overkomen, meneer.” Weldadige opvatting is dat, even fijn als: “Voor alles is een oplossing.”
Wegenwachten en loodgieters, mannen en vrouwen die voor haast onbevattelijke ontspanning kunnen zorgen. Er kunnen er niet genoeg van zijn.
Ik herinner me dat ik eens een loodgieter belde die een 24-uurs dienst bestierde. Hij zei dat hij pas overmorgen een gaatje had. Ik vroeg hoe het zat met die 24-uurs hulpverlening. Zijn antwoord: “Ik heb maar twee paar handen.” Wat ik al zei: er kunnen er niet genoeg zijn.