Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Vulpen

Eerst dacht ik geschrokken dat ik weer te laat was ingestapt in alles omtrent ChatGPT en dat is waarschijnlijk ook zo, maar ik begrijp wel hoe het kan dat het voor oplichters steeds makkelijker wordt hun gang te gaan.
Gaat vooral om misleidende mailtjes waarvan je niet weet dat ze misleidend zijn, omdat ze er enorm echt uitzien. Vooral ouderen en onervaren ondernemers worden hiervan de dupe. Mij zou het ook overkomen als ik jong was, en ik ben al een jaar of veertig ondernemer (eenmanszaak), maar nog steeds onervaren, omdat ik over mijn ervaringen te weinig nadenk, druk als ik ben mijn onderneming levend te houden.
Kort door de bocht: ik ben hartstikke kwetsbaar, een dankbare prooi voor het digitale tuig. En ik kan me er alleen maar tegen wapenen door nergens op te reageren, maar ja, dan reageer je ook niet op berichten die echt zijn.
Vorige week had ik een vulpen gekocht in een van de Verenigde Staten. Is in Nederland niet verkrijgbaar. En die was ik kwijt. Dacht ik. Toen ik een nieuwe had besteld, vond ik de oude terug in een uithoek van mijn onderneming. 
Zaterdag kreeg ik van het bezorgbedrijf het bericht dat ik invoerrechtrechten moest betalen. Als oudere man van de wereld begreep ik dat. In het bericht werd uitgelegd hoe ik kon zien dat ik het bericht kon vertrouwen, maar dat kan natuurlijk ook allemaal nep zijn. Ik heb het tientje overgemaakt en hield een paar dagen mijn rekening in de gaten, want misschien waren er duizenden euro’s af gehaald.
“Wat doe je toch de hele tijd?” informeerden vrienden.
Die onrust kwam de sfeer niet te goede.
“Alles is dus in orde?” vroeg ik te nerveus aan de man die de vulpen kwam afleveren.
Hij stond in de harde regen en knikte kwaad.