Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Batman

Word je met een grote mond geboren of krijg je die in de loop van je jonge leven, of later? Er zijn mensen die nooit een grote mond hebben of hebben gehad, ik ken ze - ze kunnen van een grote mond schrikken. 
Ben je je van je grote mond bewust of is die er gewoon en denk je dat die bij je hoort, net als een manier van lopen of kijken?
Hoe zit het met mijn grote mond? Hoe groot is die? Vaak riep ik: “Dat doe ik wel even.” Woorden die bijna altijd uit een grote mond komen. Of erger nog: “Laat dat maar aan mij over.” Het zijn dingen die ik nooit meer zeg. Ik kijk wel uit.
Misschien is `Ik kijk wel uit’ ook typisch voor een grote mond, want veel te vaak vergeet ik uit te kijken. 
Dus hoe het zit met mijn grote mond, weet ik niet. Maar laatst had ik er weer een. Ik vertelde in bevriend gezelschap dat ik een paar weken naar zee ging en voegde daaraan toe: “En dan natuurlijk elke ochtend een frisse duik.” Onze zee is niet geschikt voor een duik, althans als je die vanaf het strand inzet. Bovendien is het water nu nog tamelijk koud. Dat zeiden de vrienden ook: “Is het niet wat te koud nu?” Ik maakte een wegwerpgebaar en lachte grimmig: hoezo te koud?
Ik doe altijd wat ik zeg. Soms is dat een probleem. Gisterochtend strompelde ik weer huiverend uit zee. Als er je eenmaal door bent, is het best te doen, maar dat is het dan ook: best te doen, niet meer.
Ik werd tijdens deze stamelende terugtocht gadegeslagen door een meisje van een jaar of 4. Ze had een T-shirt aan met het hoofd van Batman erop en keek verbijsterd, zelfs beetje angstig. Haar moeder pakte haar hand: “Die meneer heeft lekker gezwommen. Gaan we ook doen over een paar weken.”
Wil ik graag zijn: voorbeeld voor de jeugd!