Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Bedrukkend

De beleving van vrije tijd en tijdsdruk van mannen en vrouwen, ja, moet lang geleden zijn dat dat werd onderzocht. Maar het is dus gebeurd, uiteraard door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Voor vrouwen zijn de resultaten teleurstellend, zelfs zorgelijk. Ze werden gisteren bekendgemaakt, op Internationale Vrouwendag dus. Ik had een ander moment gekozen. Waarschijnlijk is het weer een man die de scepter zwaait bij zo’n onderzoek! Maar goed, we kunnen niet om de resultaten heen: mannen hebben het makkelijker. Vermoedde ik eerlijk gezegd al. Daarom is er ook geen Internationale Mannendag.

Om kort te gaan: mannen hebben meer vrije tijd dan vrouwen en in die vrije tijd ontspannen ze zich ook beter. Vrouwen komen veel minder tot rust in die vrije tijd. Ik kijk dan onmiddellijk naar mijn eigen omgeving en kom dan ook niet langs mezelf heen. Voor de zoveelste keer stel ik vast dat mij niets gevraagd is en ook in mijn omgeving is niets gevraagd, anders had ik het wel geweten.

Het onderscheid tussen vrije tijd en werktijd is hier niet zo groot, geloof ik. En misschien is dat niet best. Hoewel!

Ik heb `vrije tijd’ altijd een vreemde tijdsaanduiding gevonden. Dat komt aanvankelijk door kleding. Toen ik kind was, hadden mannen soms overhemden aan die vrije tijdsoverhemden genoemd werden, echt waar. Nu teken ik er wel onmiddellijk bij aan dat het witte overhemd voor mannen veel gangbaarder was dan nu. Zeker op het werk. Maar thuis deden ze dan een ander overhemd aan, een gekleurd, met blokken of strepen of rare dingetjes – in dat laatste geval waren het mannen met wie `iets was’.

 

Ik vond een vrije tijdsoverhemd bedrukkend en zag op tegen de tijd dat ik er een aan moest: daar zat je dan midden in je vrije tijd in zo’n overhemd, wat dan? Het is natuurlijk niet voor niets dat ik daar nu weer aan denk. Heb je een probleem als je je te veel met vrije tijd bezighoudt?