Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Behoefte

Zojuist kreeg ik op de computer een bericht van het Centraal Justitieel Incassobureau. Boete voor te snel rijden. Ruim 200 euro. Zulke berichten krijg je niet via de mail, maar met de gewone post, op papier. Is dus afkomstig van schurken die mij geld afhandig willen maken, en ik drukte het snel weg, bang dat mijn computer besmet zou raken en ik binnen een paar seconden alles kwijt was wat ik had opgeslagen. Die angst is waarschijnlijk ongegrond, maar ik doe het met alle onzinberichten die me overvallen. Ze moeten metéén weg. Ik sla ze van me af zoals ik met straatvuil doe dat op mijn mouw kan waaien.
In één oogopslag had ik trouwens op de aanmaning van het CJB gezien dat er niet stond wáár ik te hard had gereden, dus het kon niet kloppen. En als ik goed had gekeken, had ik waarschijnlijk ook taalfouten opgemerkt.
Wel besefte ik dat het lang geleden is dat ik een bekeuring kreeg, terwijl ik de afgelopen zomer vaak in de auto zat, ook op Europees niveau, en regelmatig dacht ik: als ze me nu flitsen, ben ik er gloeiend bij! En ik voegde eraan toe: goed zo, eigen schuld, dat zal me leren! Maar het blijft stil.
Op straat gebeurt er in deze sfeer ook niets. Ik maak er dikwijls een potje van, zonder licht op de stoep fietsen bijvoorbeeld, maar op de bon geslingerd worden, ho maar. Gisteren fietste ik op een eenrichtingsweg de verboden kant op, ik kwam een agent op een motor tegen en die groette minzaam. Toen ik 15 jaar geleden rijexamen deed was dat bij een agent voor wie het een bijbaan was. Misschien was hij het wel! En was hij opgelucht dat ik nog redelijk aan het verkeer deelnam.
Misschien heeft het te maken met mijn leeftijdsfase: ik heb soms behoefte aan correctie.