Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Belang

Steeds vaker vind ik dat ik best iets meer van de natuur op de hoogte mag zijn. Natuurlijk weet ik wat essentiële dingen, maar die liggen zo voor de hand dat ik er nooit over praat. Dat een eikenboom een eikenboom is. En iets over de mus, want die waren er erg veel toen ik kind was en nu dus minder, maar zie je, daar heb je het al, zeker ben ik er niet van. Wel zie ik ze op een terras aan zee meer dan in de stad. Ze pikken eten van je bord en dat vind ik sympathiek, ook omdat ze het niet stiekem doen. Nou ja, dat soort weetjes dus.
Door de verbouwing van het circuit in Zandvoort hoorde ik voor het eerst van de rugstreeppad en de zandhagedis (ik verstond eerst zalmhagedis, ook dat nog). Ze maken deel uit van de wereld waarin ik leef, en wonen niet eens zo ver weg, maar ik heb geen idee.
Natuurorganisaties zijn bang dat deze dieren erg lijden onder het fanatisme in Zandvoort en gingen naar de rechter, ik meen om de verbouwing stil te leggen. Een kansloze procedure natuurlijk. De rechter spreekt recht namens ons en wie van ons trekt zich iets aan van het lot van de rugstreeppad en zandhagedis? Wat is dat lot trouwens? Het is bovendien een aan het koninklijk huis gelieerd project en dan zetten we eerbiedig onze petjes af. 
Daarbij: blijkbaar zijn of worden de rugstreeppadden en zandhagedissen `afgevangen’ en ergens anders neergezet. Waar? Misschien wel bij in de buurt, maar ik herken ze niet! Interessant woord: afgevangen. 
De rechter vindt de Formule 1 een `dwingende reden van groot openbaar belang’. Is ook mijn openbaarheid en zou het grote belang graag overtuigend uitgelegd horen. Maar ik verwijt me dat ik snáp dat de rugstreeppad en zandhagedis er niet tegenop kunnen.