Jano van Gool

In de Pers

Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Bier

We kennen het wel, dat we zeggen: “Ik hoef er niks over te horen, ik zie de foto’s wel.” Had ik met het VVD-partijcongres afgelopen weekend. Natuurlijk hoorde ik er wel iets over en als je dat allemaal serieus neemt, word je er optimistisch van. 
Ook las ik monter over een hamburgercaravan. Er was veel aandacht voor snacks. De bedoeling ervan was, geloof ik, de partij een populaire uistraling te geven, zoiets. Allemaal goed, zo gaat het op bijna alle partijcongressen, ook al hangt niet overal een zwetende frituurgeur. 
De foto’s vond ik opmerkelijk. Niet die van Dijkhoff. We zagen hem daarop weer losjes doen met dat gilet aan. Iemand moet ooit gezegd hebben: “Leuk, dat gilet.” Nee, het was vooral onze premier. Die kwam een toespraak houden toen iedereen al aan het bier was. We weten dat wanneer op een bijeenkomst `iedereen aan het bier’ is, er nog maar weinig kans is op heldere inzichten, wat heus ook niet altijd hoeft. 
De premier was op die sfeer voorbereid, gymschoenen, oude spijkerbroek en in, wat in sommige kringen heet, hemdmouwen. Ik las het ook in een krant: de premier was in hemdsmouwen. Volgens mij een uitdrukking van lang geleden. Als mannen zich in hemdsmouwen vertoonden, speelde de harde werkelijkheid geen dwingende rol meer. Zeker niet als ze dan ook nog aan het bier gingen. “Oom Bert ging in hemdsmouwen aan het bier.” Nou, dan wisten we het wel.
Hoe dan ook harde ruzie met tante Jet.
Het waren trouwens niet alleen de hemdsmouwen, de spijkerbroek van de premier zag er klus-achtig uit. Veel vale plekken.
En dan dus de gymschoenen. Van die ouderwetse die toch nieuw zijn. Als ik dat allemaal aan had, zouden ze hier lachend zeggen: “Stel je niet aan, alsjeblieft.”