Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Clowntje

Liefhebbers zullen Marktplaats vanaf morgen scherp in de gaten houden: mondkapjes waarop staat Prinsesjesdag 2020. Historisch dingetje, maar 500 van in omloop. Is die van Rutte meer waard dan die van Grapperhaus? Wat ruik je bij hergebruik?
Eigen mondkapjes mogen ook, begrijp ik. De organisatie verwacht dat sommige politici `creatief aan de gang gaan met de naaimachine’. Ben er groot voorstander van als mensen creatief met wat dan ook aan de gang gaan, maar qua mondkapjes houd ik mijn hart vast. Mogelijkheden zijn beperkt. Ja, je kunt er een gulle lach op aanbrengen of een bedroefde grijns en natuurlijk ook een dichtgenaaide mond. In alle gevallen kan het een statement zijn. Er zijn natuurlijk ook veelzeggende dingen aan te hangen, klein pistool, trosje wattenstaafjes, injectiespuit of een grappig clowntje. Elegant spandoekje kan ook. 
De hoedjes vervangen kunnen ze he-le-maal niet. Er zullen nog wel hoedjes te zien zijn, maar minder, want er zijn minder vrouwen. Daarom pleit ik weer voor ook een hoed voor de man, en dan natuurlijk niet zomaar een hoed, maar ook een uit zijn voegen barstend, superspeels kunstwerk. Ik wed dat minister Hugo best wil. Met de keuze van zijn schoeisel weet hij van wanten, over een hoed zal hij vast wilde gedachten hebben.
Maar goed, de hoedjes die er wel zijn, mogen rekenen op gulle aandacht. En morgen is er natuurlijk ook de combinatie hoed(je)-mondkapje. Reken er maar op dat de afgelopen dagen sterk op die ton-sur-ton-compositie is gestudeerd.
Wéér missen we Erica Terpstra met de folkloristische uitstraling waarmee ze ons ieder jaar adembenemend verraste. Marianne Thieme was niet folkloristisch, maar ook jammer dat zij niet mee meedoet!