In de Pers
Recent
Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd
Denkwerk
Stel: ik steek de straat over, beetje in gedachten zoals ik vaak straten oversteek, en zie ineens een auto naderen, van rechts, wat doe ik? Ik deins met een sprongetje terug, de auto passeert me rakelings en ik roep: “Klootzak!”
Is mijn uitroep een mening over de rijstijl van de automobilist en ook over de automobilist als mens? Nee, een primaire reactie, van dezelfde orde als mijn kleine schriksprong toen ik de auto aan zag komen.
Terwijl ik na eerst naar links en rechts en daarna weer naar links gekeken heb, opnieuw de straat oversteek, zie ik in dat wat me zojuist overkwam mijn eigen schuld was. Had immers niet uitgekeken. De automobilist had dat ook moeten doen, maar ik had moeten beginnen.
Stel: ik kom de automobilist even later tegen bij de glasbak en hij zegt dat hij me klootzak had horen roepen, wat volgens hem niet terecht was, zeg ik dan, nonchalant de schouders ophalend: “Vrijheid van meningsuiting!”?
Een mening is een gedachte of een uitspraak waarover je hebt nagedacht, hoeft niet lang te zijn, hangt af van de kwestie waarover je een mening wilt of moet hebben. Maar hoe dan ook: enig denkwerk. Tot dat laatste moet je natuurlijk wel in staat zijn. Valt soms moeilijk te peilen, maar wat ik maar wil zeggen is dat een mening niet in een fractie van een seconde ontstaat.
Gisteren verscheen het jaarverslag van het College voor de Rechten van de Mens. Heb dat nog niet gelezen, maar begrijp dat een van de thema’s daarin vrijheid van meningsuiting is. Aanleiding zijn onder meer doodsbedreigingen die publieke personen op hun bordje krijgen. Is een doodsbedreiging een mening? Is intimidatie dat?
Lijkt me iets voor een permanent publiek debat: wat is een mening?