Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Dingen

Je hebt grappige onzin en vervelende. Voor grappige ben ik meestal in de stemming, voor vervelende uiteraard nooit. Vervelende onzin vind ik bijvoorbeeld dat we aanstaande maandag Blauwe Maandag noemen, liever nog in het Engels want dan klinkt het ernstiger: Blue Monday. De deprimerendste dag van het jaar. Iedereen die deprimerende dagen kent, weet wel beter. 
De dag wordt altijd zó stevig aangekondigd dat velen er gewoon maar in geloven, alsof ze niets beters hebben om in te geloven.
Ik had er trouwens niet eens aan gedacht, als ik niet gelezen had over een nieuwe campagne van Sire (Stichting Ideële Reclame). Of het voor iedereen geldt, weet ik niet, maar mij vallen die campagnes altijd op, vuurwerk, korte lontjes, niet de hele dag ruziën, dat soort kwesties. Goed!
Nieuwe campagne heet: Vind je lichtpuntje en durf te hopen. Je kunt het ook anders zeggen: probeer optimistisch te zijn.
Sire is die campagne gestart, omdat velen van ons wel een opkikkertje kunnen gebruiken, zeker in januari, zeker als je Blauwe Maandag serieus neemt.
Maar ja, een lichtpuntje is niet altijd zomaar te vinden. Zelf doe ik de deur op slot, zet mijn mobieltje uit en luister naar muziek. Na een uurtje kan ik tegen bijna alles.
Sire komt met tips, maar liefst twaalf waarvan de eerste is: Zoek de verbinding op. Verbinding is een woord dat je de laatste tijd zo vaak hoort dat de betekenis ervan begint te verschralen. Het kan best dat je niet weet wat je precies moet doen om verbinding op te zoeken.
Ik merk dat ik de tips meteen wat nonchalanter ga lezen en als ik bij de tiende ben beland snap ik helemaal waarom: Doe leuke dingen.
Word ik altijd enorm onrustig van, leuke dingen moeten doen.