Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Dreun

Nerveus makend artikel zaterdag in deze krant over de vakman die een stuk riool kwam ontstoppen en daarvoor 2662,10 rekende. Hoogste post: spiraalkosten. Die heb je namelijk bij je als ontstopper, een spiraal. Weet ik zelfs. Dat instrument speelt de hoofdrol. De vakman rekende voor het doorduwen van dat ding 49.90 per meter. Te vergelijken met een timmerman die hamerkosten berekent, 30 euro per dreun.
Probleem is dat we altijd zo blij zijn als we iemand kunnen vinden om een ongemak in of rond het huis te op te lossen. Meestal moet je weken wachten voordat de vakman `een gaatje’ heeft. Dus daarom zeg je er ook niets van als die rond het middaguur arriveert terwijl hij beloofde tussen 8 en half 9 te komen. Nee, je haalt hem binnen alsof hij Sinterklaas is. 
Je zegt ook niets van die idiote voorrijkosten. Hij moest ook bij de buren drie huizen verder zijn, vandaar dat gaatje voor jou. Wat dan voorrijkosten? Maar je bent zo opgelucht dat je hem na afloop graag ook nog een wegrijpremie zou toestoppen.
We zeggen haast nooit iets van zo’n gang van zaken. Je bestelt wat en op de rekening zie je dan ook administratiekosten staan of servicekosten. Als je over die administratie of service nadenkt, besef je dat het een druk op een knop is of vooruit, twee knoppen. Mijn bakker berekent geen servicekosten terwijl hij best wat werk heeft aan het brood dat ik wil: snijden, inpakken en dan uiteraard ook nog afrekenen.
Als je een vakman in huis krijgt weet je meestal meteen hoe laat het is. Vorige week had ik er een die “Mooie boel!” brieste toen ik de deur opende. Hij bedoelde dat hij lang naar een parkeerplaats moest zoeken. Dan weet je dat álles een Mooie Boel wordt. Ook de rekening.