Jano van Gool

In de Pers

Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer
Prettig verzinken in de herinneringen van Thomas Verbogt - Je zou bijna elk boek van Thomas Verbogt (1952) kunnen o... - Bo van Houwelingen in: De Volkskrant lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Drift

Het straalt toch op allemaal af dat het een Nederlandse hond was die een essentiële rol speelde bij de dood van IS-leider Baghadi. Een herdershond uit Best. Is niet helemaal zeker, want het moet geheim blijven, maar laten we toch maar van Best uitgaan. In sommige kranten las ik: Baghadihond. Nee: herdershond. Ik kijk nauwelijks naar praatprogramma’s op televisie, maar ik neem aan dat hondentrainer Marco van Hoof al ergens zijn woordje heeft mogen doen. 
Het plan was dat president Trump het dier op het Witte Huis zou ontvangen. Het is me ontgaan of dat ook gebeurd is. Ik heb me wel voorgesteld hoe het zou gaan. Bijvoorbeeld dat de hond uit zenuwen tegen een zuiltje plaste, terwijl de Amerikaanse president een toespraak hield, uiteraard zoveel mogelijk op het niveau van de hond, dus in zinnen van één woord: “Zit! Braaf!”
Kom je dit soort honden ook in het straatbeeld tegen, zoals blindengeleidehonden in opleiding? Die lopen aan de riem van een coach die net doet alsof hij blind is. Heb dan altijd de neiging zo’n hond stiekem te helpen en een sein te geven als het voetgangerslicht op de groen staat. Of snel een vuilniszak aan de kant te schoppen.
Misschien moet de hond uit Best onverwacht een inval doen in een supermarkt. Heb je dat in de gaten en spring je aan de kant of moet je net doen alsof je het meteen niet doorhebt?
In een interview zegt trainer Marco van Hoof dat zo’n hond `de juiste drift’ moet hebben. Uitdrukking kende ik niet. Betekent: “Ze mogen absoluut niet zenuwachtig zijn, moeten sociaal zijn en een lief karakter hebben. En vooral: goed willen zoeken en apporteren.” Misschien raar, maar dat wil ik ook allemaal. Apporteren hoeft niet per se, maar de rest wel.