Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Duidelijk

Tegen alle bedreiging van de stilte in, boven en rond de Veluwe moeten we krachtig protesteren, ook al hebben we een overheid die niet in die protesten is geïnteresseerd. Wel in nieuwe vliegroutes vanaf vliegveld Lelystad. Het gaat vooral om vakantievluchten. Interessant dat het juist vakantievluchten zijn die de schoonheid van de Veluwe gaan aantasten.
Eergisteren was er een informatieavond in de schouwburg van Apeldoorn. De overheid heeft uiteraard een commissie ingesteld die over die nieuwe vliegroutes gaat. Voorzitter is Hans Alders, wie anders, de bestuurder die ontstellend veel bestuurt, de koning van de gebakken lucht.
Je voelt je benauwd als je je afvraagt hoe je tegen plannen en maatregelen van onze overheid moet protesteren, niet alleen als de Veluwe een brandpunt van zorg is. Welk protest werkt?
Ik zag een haast ontroerende foto van leden van een actiegroep uit Hoenderloo, vijf personen. Ze hebben ieder een papier in de hand, dus samen vijf papieren, en daarop staan de letters die het woord GELUL vormen, het pseudoniem van Hans Alders. Een teer tafereel, die vijf mensen met die vijf papieren en het tandloze woord GELUL. Misschien is er over vergaderd: hoe pakken we het morgen aan in Apeldoorn? Iemand stelde het voor, samen het woord GELUL uitdragen. Goed plan! Misschien werd er wel gezegd: “Dat zal ze leren!” Vervolgens werd er afgesproken wie de letters op de papieren zou aanbrengen, “graag wel duidelijk”.
De volgende dag sta je er dan, je wéét dat je protesteert, je weet dat je aanklacht misschien gelezen wordt, en dat is het dan. Niet lang daarna keer je weer terug naar Hoenderloo. Daar hangt een herfstige stilte die hoort bij het verstrijken van onze tijd.