Jano van Gool

In de Pers

Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Dynamiek

Donderdag of vrijdag hoorde ik het op de radio, een nieuwsbericht: Felix Meurders weg bij Spijkers met Koppen. Wegens te oud. Daarna las ik het ook in alle kranten. Er is dus iets met die gang van zaken, wat blijkbaar veel mensen vinden. 
Felix Meurders is 72. Ik luister soms naar Spijkers met Koppen en denk nooit: interessant allemaal, jammer dat die presentator 72 is. 
Ik zag Felix Meurders laatst lopen, met een kleine boodschappentas. Viel niets op aan te merken. Maar zijn werkgever, NPO, vindt hem te oud en wil dat het programma een jonger publiek trekt, alsof dat jonger publiek ooit gezegd heeft dat het graag naar Spijkers met Koppen zou luisteren met dan wel graag een andere presentator. 
In mijn omgeving bevindt zich veel jong publiek dat heus wel bij de wereld betrokken is, maar niet bepaald fanatiek kranten leest en nooit naar programma’s als Spijkers met Koppen luistert, eerlijk gezegd naar geen enkele informatieve uitzending op de radio, hooguit in de auto, en dan vooral de fileberichten. Het jonge publiek heeft wel wat anders aan het hoofd. De beleidsmakers van de NPO leven dommelend onder stenen. 
Hoe gaat zoiets? Nieuwe leidinggevende met de badeendjes nog in het gebarbierde haar vindt dat hij zijn nieuwe beleid `een smoel’ moet geven en “dan gaan er wel een paar mensen uit”. Laten we over die onzin ophouden.
Er lopen veel mensen van 72 rond die oud zijn, maar ook veel die dat niet zijn. Er zijn ook oude mensen van 24. Het zij zo. We zijn al bijna een halve eeuw anders aan het leven, met een andere dynamiek, met een andere omgang met onze gezondheid en daar hoort een andere manier van denken bij. Als je die niet hebt, ben je oud, ook al weet ik dat niet zeker.