Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Energie

Terugkijken wil ik liever niet, maar in het praatprogramma Op1 zat eergisteren een politicus die Tina Turner in verband bracht met PSV. Lijkt me onmogelijk, maar toch weet ik zeker dat het zo was. De politicus hoorde niet bij de deskundige bewonderaars die daar aan tafel zaten, maar zoals het hoort in Nederlandse praatprogramma’s moet iedereen over alles een duit in het zakje doen, ook al is het loos geluid.
Daarom mijd ik die uitzendingen, maar woensdagavond niet. Was niet nieuwsgierig naar wat er over Tina Turner gezegd zou worden, maar wilde graag haar naam heel vaak horen uitspreken.
De deskundige bewonderaars deden gelukkig niet hun best enorm deskundig te doen. Dat hoefde ook niet, je kunt het beste met gebogen hoofd een beetje stil zijn. 
Gelukkig was ze zingend te zien, weliswaar in een paar gelikte clipjes, maar ook daarover moeten we niet moeilijk doen: we zágen haar, dát wilden we. Er was één fragment uit een optreden, Proud Mary, van erg lang geleden, toen ze nog met die ploertige, maar ook geniale Ike was, en meteen vulde haar energie alles om je heen.
Die energie heb je nodig. Ik zoek op YouTube altijd een optreden van haar op als ik wat aan het inzakken ben. Is daarna meteen over, je krijgt er zin in veel van.
In 2009 verdween ze van het podium, maar ze bleef natuurlijk stralend onder ons met alles wie ze op volle kracht was. Dat zal niet veranderen.
In december 1983 zag ik haar optreden in Arnhem, niet in een stadion, maar in een pas geopende discotheek, The Box, aan de Korenmarkt. Ja! Ze was net uit een diep dal gekomen en aan een nieuw leven begonnen. Soms maak je iets mee waarvan je op dat moment al weet dat je je later zult afvragen of het echt waar was.