Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Geklopt

Nee, dan Angela Merkel. Die zegt tegen haar landgenoten dat Kerstmis gewoon doorgaat, MITS iedereen zich goed gedraagt. En waarschijnlijk doet iedereen dat dan ook. Kerstmis is een beloning, ook een compliment. Hier lukt dat niet, denk ik. Als wij iets willen, moet het er meteen zijn, hoe dan ook.
Het woord `kersthamsteren’ is nieuw voor me, maar ik begrijp dat het is wat mensen nu in veel te drukke tuincentra doen, met wagentjes vol versiering naar de kassa lopen: “We zorgen zelf wel voor gezelligheid.” Het is niet ondenkbaar dat Kerstmis dit jaar een explosie van eigenzinnigheid wordt. Met rampzalige gevolgen.
Gisteren was ik op een illegale familiebijeenkomst, uiteraard met de gordijnen dicht. En iemand liep buiten met de hond te wandelen om te zien of er ineens handhaving opdoemde. Als dat zo was zou hij ons met een fluitsignaal waarschuwen. Konden we razendsnel de kelder in vluchten. Bleven er 3 mensen over, weliswaar met 10 borden op tafel, maar met een beetje fantasie vielen die wel uit te leggen (“Voor de gezelligheid doen we net alsof we gasten hebben”). 
Pakjesavond kwam uiteraard ter sprake. We stelden vast dat we niet moeilijk moesten doen: dit jaar dus maar niet. Was beter geen risico te nemen, want die avond was de handhaving natuurlijk extra scherp (“Daar wordt op de deur geklopt!”).
Toen ik naar huis fietste, kreeg ik een ingeving: bij je naasten op het raam of de deur bonken (graag voorzichtig met raam!), een zak neerzetten en je dan vlug uit de voeten maken. Als ik een idee heb, zeg ik niet zo snel dat het een goed idee is, maar nu wel. Maar ja, wat doe je als er bij jou thuis geen zak te beleven is. Woedend een skivakantie boeken kan ook al niet.