Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Hoedje

Je moet jezelf niet al te vaak erg belangrijk willen maken. Tijdje terug ging ik tegen mezelf in door hier te beweren dat zo nu en dan een dansje heilzaam kan werken. Terwijl ik geen danstype ben, alleen onder dwang dans.
Ik las dat je in Utrecht op werkdagen om 06.30 uur in een loods terecht kunt om lekker te dansen. Dus voordat je naar je werk gaat. Gewoon in je werkkleding. In pyjama mag ook. Alles mag, geloof ik. Er is een ontbijtbuffet vol gezond aanbod. Iedereen is enthousiast en gaat daarna vol energie aan de slag.
Het concept, want zo heet het natuurlijk, komt uit Amerika. In grote steden zijn er in de vroege ochtend veel dansmogelijkheden. 
Ik zeg meteen dat ik er niet aan moet denken. In de vroege ochtend wil ik rust en stilte, maar ik kan me het effect van uitbundige dynamiek wel voorstellen. Toen mijn knieën nog geoliede machines waren, liep ik haast iedere ochtend een kilometer of acht hard. Niet dat ik er blij aan begon, integendeel, vol zelfhaat, maar na afloop ging ik diep geconcentreerd achter mijn bureau zitten, puik gehumeurd ook.
Voor dat dansen valt veel te zeggen. Een leuke hoek in de fietsenkelder creëren bijvoorbeeld. Grenzen verleggen kan verhelderend zijn.
Ik lees en hoor deze dagen dat veel mensen zo opkikkeren van carnaval. Nou, verkleed dansen in de vroege ochtend kan ook. Ook door het jaar heen. Waarom niet? Polonaise langs de fietsen. Helemaal verkleed is niet per se nodig, iets te veel gedoe, grappig hoedje op kan voldoende zijn.
Ik vier geen carnaval, ken ook geen carnavalsliedjes, behalve een paar klassiekers als Weet je wat ik graag zou willen zijn / een bloemetjesgordijn, een bloemetjesgordijn. Sterk uitgangspunt voor een nieuwe werkdag.