Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Hup

Me erg druk maken om die Camiel lukt me nog steeds niet, hoewel ik dat `wederzijds handgemeen’ boeiend vind. Hij en zijn advocaat hebben daarover nagedacht en langdurig gesproken: hoe het te noemen? Met een eenzijdig handgemeen kom je niet weg natuurlijk. Waarschijnlijk begint ieder handgemeen zo.
Het voltrok zich in een tuin in Valkenburg, begrijp ik nu. Wie daar weleens geweest is, niet speciaal in een tuin, maar in Valkenburg in het algemeen, weet dat de gedachte aan een handgemeen snel de kop op kan steken. Het dorp heeft iets pittoresks, maar veel kan er aanleiding geven tot razernij.
Denkend aan Camiel, denk ik natuurlijk ook aan Limburgers. Over het merendeel kun je zeggen dat ze net zo Nederlands zijn als de meeste Nederlanders, wat overigens ook weer voor- en nadelen heeft. Maar er zijn ook nogal wat Limburgers die vervuld zijn van een natuurlijk minderwaardigheidscomplex, en Limburgers die het tegenovergestelde hebben. Bij die laatste groep is waakzaamheid geboden. Kijk naar die wethouder van Roermond, Jos van Rey, kijk naar Camiel. Het zijn mensen die je moeilijk op de plek krijgt waar ze horen. Ze hebben zich omhoog geëlleboogd en daar zitten ze dan muurvast.
Dat laatste vind ik raar. Die Camiel vált toch ergens onder? Is het niet onder die minister met die opvallende schoenen? Die kan toch zeggen: zo is het genoeg, nu hup weg uit dat erebaantje, terug naar Valkenburg, leuke administratieve functie op het gemeentehuis en over een paar jaar zien we wel verder. Wie heeft daar lást van, behalve Camiel zelf? Merken bijvoorbeeld onze Olympische sporters er iets van? Laatste vraag: wat dóet hij eigenlijk behalve als vrijwilliger ont-zet-tend veel geld verdienen?