Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Krullen

Met verstandig doen heb ik altijd moeite. Misschien heb ik er zelfs een beetje een hekel aan. Komt vooral doordat ik vaak niet weet wat het is. Had ik als kind al. Bijvoorbeeld de vraag: “Is het wel verstandig wat je nu hebt gedaan?” Kon ik niets mee, ook omdat ik het al gedaan had.
Toen ik in de puberteit verzeild was geraakt, zei mijn moeder soms als ik in de avond het huis verliet voor duister vertier: “Doe wel verstandig, jongen.” Ik wist heus wel wat ze bedoelde, liever geen verdovende sigaretjes, liever geen gedonderjaag met meisjes. Was alleen maar goed bedoeld, maar voor mij als puber was het olie op het vuur. Wilde ik meteen als een gek op volle kracht onverstandig in de weer zijn, want ik maakte het uiteraard allemaal zelf wel uit. Ik weet weinig zeker, maar wel dat ik het zelf haast nooit zeg. Als het toch gebeurt, het kan eruit zijn voordat ik er erg in heb, ja, dan voel ik me een oude wijsneus met dikke trui aan en slappe krullen.
Daarom schrok ik toen ik het gisteren hardop dacht. Ik las op de voorpagina van deze krant: `Geen politie meer bij winkeldiefstal’. Is het verstandig zoiets enorm bekend te maken? Gaat om winkeldiefstal in supermarkten, begrijp ik. Stel dat ik winkeldief ben, dan breekt er met zo’n bekendmaking een nieuwe tijd aan. Supermarkt moet het zelf regelen.
In de supermarkt waar ik winkel, vinden de winkeldiefstallen vooral plaats bij de zelfscankassa’s. Bij iedere kassa hangt nu een briefje waarop staat dat je de spullen niet meteen mag inpakken, omdat je gecontroleerd kunt worden. Raar oponthoud. 
Maar goed, als je er gloeiend bij bent, komt er dus geen politie meer, maar word je afgeranseld door bijvoorbeeld het hoofd van de visafdeling.