Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Kwaliteit

Altijd moeilijk: “Hier Thomas, speciaal voor jou gehaald. Je houdt er toch zo van!” Voor me staat ineens een schaal waarop drie haringen liggen. Ik roep verrukt uit dat ze toch niet alleen maar voor mij zijn, maar jawel, dat is wel zo. Ik heb toch beweerd dat ze me voor een haring wakker mogen maken. Wanneer dat was, weet ik niet meer, ook niet in welke omstandigheden.
Haring is typisch iets waarin je niet altijd zin hebt. Waarin wel trouwens, als het over eten gaat? Maar bij de haring ligt het extra gevoelig. Het is een strikt individuele gang van zaken. Je krijgt er niet altijd zin wanneer je de haring wordt aangeboden, nee, je neemt zelf het initiatief. En dan ben je al gauw aangewezen op de kraam. Daar is het eten van en haring ook een topactiviteit. Mits die van uitstekende kwaliteit is. Meestal zie je dat meteen. Ook de uitstraling van uitbater van de kraam is van belang.
We lezen dat er gedonder is in de haringbranche. Een keurmeester die een belangrijke rol speelt bij gezaghebbende haringtest van het Algemeen Dagblad heeft andere belangen dan objectieve. Hij heet Aad Taal en heeft een zakelijke relatie met een grote visleverancier. Jo Hop uit Doorn heeft aan de bel getrokken. Hij kreeg een nul voor zijn haring omdat die braakneigingen veroorzaakte. Als dit over mijn haring gezegd werd, zou ik het ook betreuren.
Aad Taal, Jo Hop, het is een oer-Hollands jongensboek. De voorzitter van het Nederland Visbureau maakt zich ook zorgen over Aad Taal. Die voorzitter is een vistycoon uit Katwijk: Diederik Parlevliet. Alleen al vanwege de namen hoop ik op een voortzetting van het conflict. Ook dat veel mensen zich er druk over maken. En daar ijskoude korenwijn bij drinken.