Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

La

Een boek met de titel Organiseer je leven trekt meteen mijn aandacht. Els Jacobs schreef het. Het is nuttig te weten waar je niet goed in bent. Je kunt besluiten er iets aan te doen of het besef zorgt ervoor dat je weet waaraan je vooral niet moet beginnen. 
Met het organiseren van wat dan ook, heb ik grote moeite, al levenslang. Er moet iets gebeuren dat om een systematische en efficiënte aanpak vraagt, maar ja, wat dan? Met alleen dat inzicht red je het niet.
De titel Organiseer je leven vind ik te veelomvattend, zeker voor wie zoals ik de handen vol heeft aan haast ieder moment. Het boek gaat ook niet over het hele leven en dat is ook maar beter, want ik vind het nog niet voltooid. Het behandelt vooral de vraag hoe je je huis opruimt en dat huis hoort natuurlijk bij je leven, in mijn geval zeker mijn werkkamer, want daar ben ik het vaakst.
Al een paar maanden is het zo dat wanneer ik daar binnenkom, meteen denk: alles moet anders. Nee, alles is te veel: veel moet anders. Kernwoord: wegdoen. Als ik dat niet zo lang geleden dacht, ging ik gauw wat doen dat me afleidde van die gedachte, want ik had helemaal geen zin me bezig te houden met de organisatie van die werkzaamheden. 
Els Jacobs schrijft dat je je moet laten leiden door de vier o’s: overdenken, opschonen, ordenen en onderhouden. Ik zit nu al een best lang tijdje in fase 1 van de vier o’s. Dagelijks kijk ik om me heen, terwijl ik besluiten neem die ik meteen zo ingrijpend vind dat ik ze nog wil laten rijpen.
Klein beginnen. Dat is de aanbeveling van Els Jacobs. Bijvoorbeeld met één la. Ik heb er zojuist een geopend en die gaat dan onmiddellijk weer dicht. Het is net alsof ik dat niet zelf doe. Het gebeurt gewoon.