Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Licht

Op de radio hoorde ik al een paar keer een winkelier zeggen morgen en overmorgen `een gekkenhuis’ te verwachten. Dat richten we met ons allen aan, want we moeten tot het laatste moment boodschappen doen, en niet zo’n beetje ook. Velen van ons zijn zelfs in lichte paniek.
Ik verheug me op morgenavond, als het overal weer wat stiller wordt. Mooi woord: kerstavond. Uiteraard denk ik aan de eerste kerstavond die ik bewust meemaakte. Hoe oud zal ik zijn geweest? Vijf, zes? De avond had een sfeer die ik nooit meer losliet. Ik zoek naar woorden ervoor en dan kom ik bij innig en geruststellend terecht. Ons gezin ging naar de nachtmis en daarna werd er bij ons thuis iets gegeten en gedronken, meestal met vrienden van mijn ouders.
Een witte kerst zit er waarschijnlijk niet in, maar ik hoop op een stille kerst en die stilte mag dan nog wat stiller worden tijdens de laatste dagen van het jaar. Altijd zag ik uit naar televisie- en radioprogramma’s waarin teruggeblikt werd op het jaar. Nu niet. Misschien vind ik dat omdat we over veel te veel een mening moesten hebben. Dat moet natuurlijk ook, maar de komende dagen graag even niet.
Ik las een gesprek met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Die stelt voor het debat over de islam een tijdje te laten rusten. Voor mij mag dat wel met meer debatten het geval zijn, ook omdat er om veel debatten behoorlijk wat grauwe nevel komt te hangen.
De langste dag is inmiddels voorbij. Mensen vieren op verschillende manieren Kerstmis, maar voor velen is het het feest van het licht. Licht kan ons veel geven, een nieuwe richting en een nieuw inzicht, maar daarvoor moet het dus even stil zijn – daar komt ruimte van. Zulke dagen wens ik u van harte toe.