Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Lichtsnoer

Naar tuincentra ga ik niet meer, maar ook in het gewone dagelijks leven zie ik hier en daar dingen en dingetjes die met Kerstmis te maken hebben. In principe niets op tegen, ik zag altijd naar die dagen uit, maar dit jaar lukt me dat nog niet. Moeten eerst nog wat hobbels genomen worden, aankomst Sinterklaas, om maar eens wat te noemen, het WK dat steeds minder aanleiding geeft je er ook maar een seconde op te verheugen.
Vind het ook best moeilijk een artikel te lezen waarin wordt behandeld hoe je tijdens de kerstdagen energie moet besparen, terwijl ik heus wel begrijp dat het van belang is: “Een uurtje gourmetten kost net zo veel als een week de boom aan.” 
Kan het niet helpen dat ik over alles wat ik lees, altijd even nadenk. Nu denk ik bijvoorbeeld: ik zie niets in gourmetten, moet er niet aan denken, ga het dus ook niet doen, hoef ik me dan niet meer druk te maken over de lichtjes in mijn kerstboom? Deze vraag zeurt dan tijdje door.
In het artikel staat ook dat het kijken naar een kerstfilm van twee uur evenveel stroom verbruikt als een dag lang een lichtsnoer met honderd lampjes laten branden. Meteen haal ik me kerstfilms voor de geest. Ik kijk er graag naar, vooral naar films die ik al ken, maar moet ik die, juist omdát ik ze al ken, wel helemaal uit kijken? Stel dat ik maar een halfuurtje kijk, mag mijn lichtsnoer dan langer aan? Hoe lang?
En ja hoor, ben ik weer terug bij de gekmakende sommen op de lagere school: Piet vertrekt altijd kwartier eerder naar het sportveld dan Jan. Als Piet zich verslaapt en vijf minuten later dan anders op het sportveld is, hoe laat was Jan daar dan?
Vraagstuk maakte onstuitbare agressie in me los. Kun je niet hebben met Kerstmis.