Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Lontje

Morgen zien we in de meeste kranten op de voorpagina, of in de buurt ervan, een klokje afgebeeld, met daarop een pijltje in de richting waarvan we de kleine wijzer moeten zetten. Op dat kleine tafereel verheug ik me altijd. Zomertijd! 
Ieder jaar moet ik er ook over schrijven, omdat me blijft fascineren hoe we met tijd omgaan, en de tijd met ons. Het duurde erg lang voordat ik moeiteloos onthield wat ik met de klok moest doen. Totdat een paar jaar geleden een aardige lezeres me een briefje stuurde: “VOORjaar betekent VOORuit met de klok!” De meeste ezelsbruggetjes vergeet ik, deze niet.
Ik lees een artikel van een medewerkster van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is chronobioloog en heet Marijke Gordijn. Ze schrijft dat de zomertijd niet goed voor ons is. Nu is bijna niets goed voor ons, maar soms ben ik benieuwd wat nu weer. 
Nou, de zomertijd heeft invloed op onze biologische klok en rommelt daarom nogal met onze gezondheid. De biologische klok heeft ons lange tijd op de wintertijd ingesteld en nu raakt het lichaam in de war. Hoe gaat het om met het stresshormoon cortisol, de hartslag en de bloeddruk? Omdat het langer licht blijft, ga je automatisch later naar bed en daarom voel je ’s ochtend moe of `gebroken’, aldus Marijke Gordijn (goeie naam!), en ben je daardoor sneller geïrriteerd, kort lontje dus.
Ze schrijft nog veel meer, maar ik blijf even bij dat korte lontje hangen. Ik houd niet zo van korte lontjes, maar vind ze helemaal niet bij de lente en zeker niet bij de zomer horen. Op de meeste dagen heb ik dan niet eens een lontje.
Wat me op dit moment vaag interesseert of ik door de zomertijd volgende week zo nu en dan te laat kom. Zeg ik dan: “Tja, zomertijd”?