Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Loos

Als een nieuwe lijsttrekker voor het voetlicht wordt gebracht, doet iedereen die daarvoor gezorgd heeft, net alsof er een nieuwe tijd aanbreekt en het ondenkbaar is dat Nederland het al héél erg lang zonder die lijsttrekker heeft gedaan. Als je daar niet te diep over nadenkt, vind je dat het zo hoort, zo ga je met de toekomst om. Kunt het ook anders zeggen: zo wordt het spel gespeeld.
En dan komen er natuurlijk uit honderd hoeken de meningen, meninkjes en grapjes over de lijsttrekkers. In het populaire praatprogramma Vandaag Inside leeft bijvoorbeeld op volle kracht het voornemen dat Frans Timmermans eráán moet, onder meer omdat hij `een groene gek’ is, of zoiets. Ja, dacht ik, opvattingen zijn alleen maar interessant als er minstens één reden is geïnteresseerd te zijn in degene die die opvatting heeft. Zo ga ik al mijn hele leven om met wat ik over mezelf hoor. Helpt.
Ik hoop dat de lijsttrekkers voorlopig vooral de lijsten gaan trekken en dat er verder niet te veel loos geluid ruist door de media. Aan een lijst trekken heb je je handen vol en ook als je daarover als kiezer productief wilt nadenken.
Over Frans Timmermans gesproken: ik ben geen fan, maar vind het wel een pluspunt dat hij van Bruce Springsteen houdt. Henk Kamp van de VVD die geen lijsttrekker is, maar wel véél bezwaar heeft tegen Timmermans, luistert graag naar AC/DC. Ook erg goed, maar er is toch een veelzeggend verschil.
Zie je, nu ben ik ook weer verzeild geraakt in een meninkje. Komt doordat ik zaterdagmorgen op de radio iemand hoorde zeggen dat Frans Timmermans `natuurlijk een gigant is’. 
Stel ik me hem meteen thuis voor. Zijn vrouw zegt: “Poepie, ruim even de tafel af.” Dat doe je dan als gigant.