Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Naïef

Onze koning weet niet wat hij met zijn handen moet doen wanneer hij ons toespreekt, staand en uit het hoofd. Is niet erg, maar dat onhandige gewapper is makkelijk te voorkomen. Gewoon een uurtje oefenen met iemand die beroepshalve toneelspeelt. Gaat echt werken en hij zal er zich vast beter bij voelen.
Is maar een detail, want het was een uitstekende kersttoespraak. Goed om die gisteren in de kranten na te lezen. Het langst bleef ik hangen bij: “Het intimideren, bedreigen en schofferen van mensen is buiten de orde. Wie daarvoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap.”
En onze gemeenschap, ons land, noemt hij een van de allerbeste plekken op de wereld. Fijn zoiets te horen en hij zal het hopen en erin willen geloven, maar we moeten ons afvragen of het waar is.
Kijken we er bijvoorbeeld van op als we horen over een verziekte werksfeer? Gisteren las ik over het vertrek van de hoogste ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid. Die heeft niets of te weinig gedaan aan de arbeidsomstandigheden daar. Het FNV heeft er onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat je er geen eigen mening mag hebben, want dan word je op non-actief gesteld, en dat veel ambtenaren slachtoffer zijn van pesten, intimidatie en discriminatie. 
Dat dus op een van de allerbeste plekken op aarde.
Hoe vaak werd er over dat soort wantoestanden het afgelopen jaar niet bericht? Het is net alsof we er maar aan moeten wennen, want `zo gaat het nu eenmaal’.
Ik denk dat een meerderheid van ons volk er wezenlijk bezwaar tegen heeft en een voorstander is van respect en fatsoen. Ben ik naïef door dat te veronderstellen?  Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat die meerderheid zich krachtiger laat horen.