Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Nep

Al vaak probeerde ik het te begrijpen, maar het lukt niet. Paar dagen geleden scheurde ik een foto uit een krant. Daarop zijn wetenschappers in witte jassen te zien. Ze hebben stokjes vast waarop stukjes vlees geprikt zitten. Een ruikt er secuur aan, de andere praat erover tegen weer een ander die er geheimzinnig naar wijst, naar zo’n stukje vlees dus.
Is geen echt vlees. Het gaat hier om de ontwikkeling van een vegetarische biefstuk. Als die in de winkel komt, zal die biefstuck gaan heten of zoiets. Hoe dan ook duidelijk dat hier geen echte biefstuk ligt te popelen.
Waarom zou je als je geen biefstuk wilt eten, namaak biefstuk op je bord willen? Om gezellig mee te doen? Omdat je toch graag het gevoel hebt dat je biefstuk eet?
Ik vermoed dat ik hier te beperkt over denk, maar doe mijn best mijn gedachten naar een hoger niveau te drijven.
Een vergelijking kan helpen. Ik wil geen echt bier drinken, bestel daarom in het café 0,0-bier. Dat begrijp ik wel: ik heb besloten alcohol te mijden, misschien mag het niet meer van de dokter, maar ik hecht aan de smaak van bier.
Is dat hetzelfde als dat je geen vlees meer wilt eten, maar wel dol bent op de smaak van vlees?
Denk ik als ik namaakbier drink aan alcohol? Denk ik als ik vegetarisch vlees eet aan dode dieren? Deze vragen komen in de buurt van een redenering die rammelt.
De cafébaas is vergeten alcoholloos bier te bestellen, zet me een glas echt bier voor, terwijl hij me laat denken dat het 0,0-bier is, ben ik dan een tevreden drinker? Kan het met namaak vlees ook zo gaan? Dus echt vlees eten en denken dat het nep is?
Als ik geen vlees eet, ben ik tegen vlees en dierenleed. Ben ik tegen alcohol, als ik geen alcohol drink?