Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Paasdagen

Is me vast een keer uitgelegd, vaker, maar waarom Goede Vrijdag Goede Vrijdag heet, weet ik niet meer. Wel wat wie die dag gedenken, en daar gaat het om, de kruisiging van Jezus Christus. Ik zeg het erbij, omdat het nogal wat is. Of je nu `een gelovige’ bent of niet. Hij geloofde er zelf wel in, in de betekenis van zijn dood. Daarom liet hij zich tot zijn laatste snik martelen, het moest zo erg mogelijk zijn. Op mij maakte het veel indruk, nog steeds, ook al heb ik mijn katholieke opvoeding ver achter me gelaten en doe ik nergens aan kerkgang, maar dat wil niet zeggen dat die geschiedenis me niet bezighoudt.
Leg het maar eens uit aan iemand die nauwelijks van iets weet. Volgens mij is die groep best groot, hoewel gisteravond The Passion informatief kon zijn. 
Straks rijd ik naar een van de mooiste plekken die ik ken, ergens aan zee, om daar de paasdagen door te brengen. Als ik daar in de buurt begin te komen, bevangt me altijd diepe opluchting, alleen al door het licht dat nergens in Nederland zo is als daar. 
De eerste twintig jaar van mijn leven zat ik vanmiddag in de kerk en om 3 uur waren we stil, want dat zou het tijdstip zijn van Jezus’ dood.  Ja, overal werd het toen donker en de aarde beefde.
Als ik aan die momenten denk op Goede Vrijdag, wat niet altijd het geval is, ben ik ervan overtuigd dat het licht in de hemel verandert, even. Misschien is het onzin, maar er is heel weinig onzin.
Ook nam ik mee uit mijn jeugd dat we met de paasdagen die morgen beginnen, de zomer wakker maken. Popelen is een woord dat ik graag gebruik, de zomer begint een beetje te popelen, ook al merken we er nog weinig van. Het jaar begint op te schieten en dat lucht ons steeds meer op.