Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Peer

Grote woorden waaien ons flappend om de oren. Demoniseren. Demythologiseren. Het eerste trekt politicus Baudet bozig uit de kast, maar het is veel te groot voor wat hij bedoelt. Als je kritiek op iemand hebt, voor mijn part forse kritiek, ben je niet meteen aan het demoniseren. Belachelijk daarmee te komen, maar goed, wie vindt dat niet?
Demythologiseren betreft de misdadiger Holleder. Die zaak gaat vandaag weer voort en vanavond zijn er weer analyses en commentaren in de praatprogramma’s. Ik luister met één oor, want alles gaat héél lang duren en te zijner tijd lees ik het boek wel of ga naar Willem, de musical. Niet dat ik aan de zijkant van de harde werkelijkheid wil staan, maar ik kan niet goed tegen dat geduw tegen de waarheid.
Grappig vind ik dat Peter R. de Vries maandag de zittingszaal uit werd gestuurd. Misverstand natuurlijk. Maar ja, toch een parmantig detail dat zeldzaam is in deze asgrauwe gang van zaken.
De identiteit van De Allesweter vind ik ook interessant en dat begon met de vraag van de rechter of die Allesweter `een soort priester’ was. Holleeder antwoordde serieus: “Nee, hij was geen priester.”
Demythologiseren, daar gaat het ook om tijdens dit proces. Hoezo dát ook alweer? Ja, toen Holleeder in 2012 vrijgelaten werd, probeerde hij – daar komt het: “een ander beeld van zichzelf te scheppen”. Aldus de officier van justitie. Dat deed Holleder overigens niet alleen, half Nederland werkte daar graag aan mee. Wat een boeiende man, die Holleeder! Ja, echt een toffe peer! Had niet veel gescheeld of hij had dezelfde uitstraling en status gekregen als veel te veel Bekende Nederlanders van wie je helemaal niet moet willen dat het Bekende Nederlanders zijn.