Jano van Gool

In de Pers

lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt - Binnen één alinea van lachen naar huilen: lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt ★★★★★ ... - Katinka Polderman in: De Volkskrant lees meer
Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Pluimage

In een verhitte discussie over het boerkaverbod heb ik helemaal geen zin. Om hoeveel vrouwen gaar het in Nederland? Genoeg voor een verhitte discussie? Ja, zeggen mensen die het ineens over principes hebben, maar het gaat om het principe. 
Hoe vaak zie ik een vrouw in boerka of nikab? Eens per dag? Niet eens, denk ik. Maar ja, dat heeft ook met mijn woonplek te maken. Hoe vaak spreek ik met een van hen? Maar heel af en toe. Wat mij betreft te weinig voor een verhitte discussie. 
We kunnen ze ook als zonderlingen beschouwen. Er zijn best veel zonderlingen, van diverse pluimage. Soms heb ik last van ze, meestal niet, maar ik vind dat een zonderling zonderling mag zijn. Het is goed voor je karakter als je ook met hen leert leven. Ik houd niet van dat benauwde. Ah, kom ik toch weer bij de boerka. Is het niet benauwend dat vrouwen zoiets moeten of willen dragen? Ja, dat vind ik. Maar dat hoort bij onze wereld. Is dat makkelijk gezegd? Helemaal niet. 
Als er een vrouw in boerka op bezoek komt, zal ik vragen of ik haar gezicht mag zien. Als ze dat niet wil, zeg ik dat ik dan moeilijk met haar praat, net zoals met mensen die een grote zonnebril op hebben. Als ze zegt dat ze er niets aan kan of wil doen dat ik niet makkelijk met haar praat, kunnen we even bespreken of ons gesprek toch doorgaat. Daar komen we uit of niet. Wat verandert er dan? 
Worden vrouwen in boerka door hun man onderdrukt? Of door hun geloof? Ik zie veel vrouwen zonder boerka die door hun man onderdrukt worden. Of omgekeerd, ook enórm. Kijk om je heen. Ik heb niets met hen te maken. Zijn ze ook helemaal niet van gediend. Ze bedreigen de openbare orde en mijn vrijheid niet. Doen vrouwen in boerka ook niet.