Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Puntje

In een interview met de staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) las ik dat ze meer geld gaat geven aan de cultuursector, meer dan afgesproken in het regeerakkoord. Van zo’n bericht ga ik juichen. Het is 170 miljoen meer. Wat de afspraak was, weet ik niet, ook niet of 170 miljoen veel is.
Meeste geld gaat naar de bibliotheken. Ik citeer: “Ik geloof echt in bibliotheken. Best lang hebben die te weinig aandacht gekregen. Veel bibliotheken zijn gesloten, sommige bibliotheken hebben nog heel weinig ziel. Dat gaan we repareren. Aan volwaardige bibliotheken zie je dat die echt goed werken. Als er overheidsformulieren moeten worden ingevuld, krijg je daar ondersteuning.”
Ja, het is beschamend hoe de overheid de bibliotheken heeft behandeld, en dat al heel erg lang. 
Vanwege mijn werk kom ik in veel bibliotheken en dan hoor je altijd van de bezielende mensen die daar werken, wat er allemaal niet kan. Iedere bibliotheek is het hart van een gemeenschap en als dat hart slecht functioneert, wordt de conditie van die gemeenschap steeds beroerder. 
Even een puntje. De staatssecretaris noemt als kenmerk van een goed werkende bibliotheek dat mensen daar ondersteuning kunnen krijgen bij het invullen van overheidsformulieren. Is het niet merkwaardig dat de overheid geld geeft aan een bibliotheek om er ook voor te zorgen dat formulieren van die overheid adequaat kunnen worden ingevuld?
Uit een andere pot zou geld over de overheid verdeeld moeten worden om functionarissen aan te stellen die al die belachelijk moeilijke brieven en raadselachtige formulieren in begrijpelijke taal omzetten. Ik ben enorm van mening dat niemand met onbevattelijke post van de overheid ook maar iets hoeft te doen!