Jano van Gool

In de Pers

lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt - Binnen één alinea van lachen naar huilen: lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt ★★★★★ ... - Katinka Polderman in: De Volkskrant lees meer
Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Rotverpakkingen

Verfrissend dat we iets gaan doen aan het onduidelijk taalgebruik van de overheid. Het is wollig, wordt soms gezegd. Ik weet niet of die typering deugt. Het is vooral onzinnig zo te willen schrijven. 
Toen ik eens zacht protesteerde tegen een bekeuring, kreeg ik een antwoordbrief waarvan niets te begrijpen was, terwijl ik toch een belezen persoon ben en vanwege mijn werk gewend aan omgang met taal. Dan heeft dat antwoord dus geen zin, vandaar: onzinnig.
Ik word weleens gevraagd, als komische noot op een bezinningsdag, ambtenaren toe te spreken over hun taalgebruik. Mijn voornaamste advies was, en is nog steeds: hoe zou je het zéggen? Als je iemand op straat tegenkomt, kun je uitroepen: “Wat leuk dat ik je zie!” Op papier wordt het al snel: “Naar aanleiding van onze ontmoeting deel ik je mede dat ik het aangenaam vind je te zien.” Voorbeeld lijkt overdreven, maar is het niet.
Mensen die in dienst zijn van de overheid, praten ook raar als ze zich in functie moeten uiten. Laatste hoorde ik iemand zeggen: “Er staat spanning op dit dossier.” Ging over een ruzie tussen de gemeente en bewoners van een wijk. Je kunt dan ook bekennen dat er ruzie is. Natuurlijk is er ook iets met het dossier aan de hand, maar de ruzie, dáár gaat het om. Altijd een uitstekende vraag: Waar gáát het om?
Niet alleen brieven van de overheid, we kennen ook de gebruiksaanwijzingen waarvan we gestoord raken. Daar kunnen we beteuterd om lachen, maar het is ook mogelijk om als consumenten een vuist te maken. Als je overweegt een product kopen, wil je eerst de gebruiksaanwijzing zien voordat je er ja of nee tegen zegt. Kan bijvoorbeeld op die rotverpakkingen. Hoeft geen gecompliceerde gang van zaken te zijn.