Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Staat

We hebben nog elf dagen om op het Woord van het Jaar te stemmen. Er zijn er 10 genomineerd: bestuursschaamte, graaiflatie, hittefit, nepobaby, sportfluencer, TikTokjustitie, treitertaks, vreugdebier, wokewashing en x’en. Ik vind ze allemaal lelijk. Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven, maar geen van de 10 gebruikt. 
Wat vaker met die woorden aan de hand is: op hittefit na staan ze niet voor iets waarvan je vrolijk wordt. Vreugdebier klinkt leuk, het is bier dat voetbalsupporters op het veld gooien als ze blij zijn. Of verontwaardigd, voeg ik eraan toe, maar dan heet het uiteraard geen vreugdebier. Maar als ik het bij blij houd: ik vind dat gegooi met bier geen aanstekelijke blijdschap.
Van sommige wist ik niet wat ze betekenen. Zocht ik nieuwsgierig op. Wokewashing bijvoorbeeld. Ik citeer de omschrijving van Van Dale: “Het inzetten van personen die waarden als inclusiviteit en diversiteit uitdragen om daarmee een misstand te verhullen.”  Moet lang nadenken om te begrijpen wat er staat. De volgende vraag is of ik iemand ken die dat doet. Is niet zo.
Van de 10 lelijke woorden vind ik de lelijkste: graaiflatie en treitertaks. Hebben beide met geld te maken. Geld roept nooit het beste in ons op. Het zijn ook intimiderende woorden, je spreekt ze uit als je nijdig bent.
Als altijd zijn het woorden die veel zeggen over de staat van het land en alleen al op grond van die woorden kun je vaststellen dat die niet hoopvol stemt. Voor wat we moeten doen om dat te veranderen, bestaat geen woord.
Ik kan niet voorspellen welk woord wint, gok op graaiflatie. Als mijn gok onzin is, betreur ik het niet. Over een paar jaar is het woord verbleekt, zo gaat het gelukkig met dat soort woorden.