Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Systeem

Hoe het ook met het land gaat, de banken zorgen ervoor dat zij het nooit écht moeilijk krijgen. In het verleden viel er soms een om, zoals dat heet, maar dat was dan een kleine. De grote blijven de dienst uitmaken en groter worden. De overheid zou moeten verplichten dat ze ook meewerken aan de zorgzame samenleving. Dat doen ze ook wel, op hun strikt eigen wijze, maar nu ze steeds meer kosten gaan berekenen voor het pinnen van contant geld, denk ik: kom op zeg. Lijkt een kleinigheid, is het niet. Er zijn bijvoorbeeld mensen die afhalen wat ze te besteden hebben en zo in de gaten houden hoe ze met hun geld kunnen omgaan.
Toen ik financieel volwassen begon te worden, kreeg je van de bank betaalkaarten, zeg maar cheques, 20 als je positief stond, 10 als dat maar een beetje positief was en 5 wanneer er een rode gloed dreigde. Daarmee kon je betalen en geld afhalen, maximaal 200, toen nog, gulden. Mijn vrienden en ik kregen er, als het meezat, altijd 5. Bij negatief saldo kreeg je niks. 
Als ik rood stond, leende een vriend me net genoeg om recht te hebben op 5 kaarten, en die besteedde je dan zo maximaal mogelijk, wat je roodstand niet minder rood kleurde, maar uiteindelijk was er in eigen kring een systeem waardoor we ons in leven hielden en van dat leven ook nog wat konden maken. 
De bank had weinig aan ons en daar voeg ik fel aan toe: aan de meeste mensen wel! Wij waren piepkleine klanten, maar we piepten van opluchting als we door middel van die 5 betaalkaarten over `echt geld’ beschikten. Ons leven werd er min of meer helder door.
De banken zeggen dat pinnen ook te kostbaar wordt omdat ze die automaten moeten plaatsen, onderhouden en vullen. Nou ja! Wat een neuzelsmoes!