Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Theezakje

Graag was ik vandaag in Londen geweest. Ik heb niet veel met koningshuizen, maar houd wel van monarchistische gekte. En we weten: in Engeland kunnen ze er wat van. De mokken zijn al uitverkocht. Die mokken zijn doorgaans erg lelijk, maar dat is juist goed.
In de zomer van 1981 was ik in Londen, paar weken voordat Charles en Diana gingen trouwen. Veel Britten wisten al dat hij eigenlijk met Camilla wilde, maar dat maakte niets uit, iedereen had zin te smelten bij Diana.
Ik moest ook wat kopen, kon het niet tegenhouden, zo’n piepklein schaaltje waarop je een theezakje legt, na gebruik. Ik dronk toen nooit thee, maar dat maakte niet uit: de prins en het meisje stonden erop afgebeeld, je moest aandachtig kijken om ze te herkennen. 
Op de boot terug naar Nederland heb ik het aan de golven gedoneerd, bij wijze van voorlopig afscheid van het prachtige Engeland.
Jammer dat we het hier niet zo kennen. Ja, bijna alles waarop iets staat dat te maken heeft met de Koninklijke familie, is van een lelijkheid die je niet voor mogelijk houdt, maar in tegenstelling tot het aanbod in Engeland kun je het links laten liggen.
Een uitzondering maakte ik voor een vaas, in de handel gebracht toen Willem-Alexander 18 werd. Een witte vaas met een schrale foto van de jarige erop en daaronder: 18 jaar. Duidelijk. 
Op Koningsdag staat die vaas hier voor het raam, met oranje bomen erin, echt waar. Die bloemen zijn nog niet verlept, ik hoop morgen, kan die vaas weer de kast in. 
Fantastisch dat in Westminster Abbey vandaag de gasten op Néderlandse stoelen zitten, eikenhout met stevige beits erop - daardoor kan kaarsvet makkelijk verwijderd worden. Je voelt dan toch dat je er een beetje bij bent.