Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Themaatjes

Weerman Piet Paulusma verkocht donderdagavond in Leeuwarden vis aan Jezus. Kort daarvoor hoorde ik de acteur die Petrus speelde in The Passion, zeggen dat hij hoopte die avond vooral veel fun te hebben. Ook was het duidelijk dat niemand precies wist in welk verhaal ze gingen spelen. Maar goed, vooral veel fun. Gisteren las ik dat  The Passion een zinderende happening was. Mooi zo, Pasen in Nederland kon beginnen.
Waarom vind ik het minder vreemd dan een paar jaar geleden dat veel mensen niet of nauwelijks weten wat er met Pasen gevierd wordt. Je hoeft het niet te geloven, maar echt moeilijk is het niet. Misschien gebeurt er wel veel te veel.
President Trump gaat het probleem Noord-Korea oplossen –  alsof hij op het punt staat een vuiltje uit zijn oog te verwijderen. Presentator Rick Nieman beloofde vrijdagochtend al morgen `een leuke bank’ te hebben met onder anderen Annemarie Jorritsma die meer vrouwen aan de top wil, en opiniemaker Marianne Zwagerman over de klimaatmaffia.
Een keer of tien werden me `vrolijke paasdagen’ toegewenst. Hoe maak je dagen vrolijk? Misschien kan daar voorlichting over komen, een handige folder, zoiets.
Straks ga ik eieren beschilderen. Ben ik niet goed in, maar vind dat het moet. Hoort bij paaszaterdag. Krant op tafel, daarop zo’n plastic ding waarin je een ei kunt klemmen, een slordig in elkaar gezette voorziening die nooit perfect werkt, en dan kleine themaatjes bedenken, bijvoorbeeld een bloempot met een stralende bloem erin, boerderijtje onder blauwe lucht, haasje met pretogen, in die sfeer. Als de afbeelding droog is, beetje olijfolie over het ei wrijven, niet te hard, voor de gezellige glans. Mijn moeder zei altijd: zalig Pasen.