Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Traject

Als je een vraag niet meteen kunt beantwoorden, ben je vaak geneigd te zeggen: `Goeie vraag.’ 
Wat is het verband tussen de Vierdaagse en het proces de baas te worden van het blije verstandshuwelijk tussen GroenLinks en PvdA, wat trouwens `de kar trekken’ heet?
Goeie vraag.
Toch voelde ik gisterochtend dat er ergens een antwoord zichtbaar zou kunnen worden. Was kwart over 7, ik zat te bestuderen hoe je lijsttrekker wordt van de linkse combinatie. Niet dat ik dat wil worden, maar omdat ik beide partijen sympathiek vind, ben ik geïnteresseerd. Eerst een sollicitatieprocedure, waarover beide besturen het eens moeten worden, geen fluitje van een cent. Dan komen er kandidaat-lijsttrekkers. Met hen zijn er begin augustus gesprekken. Vervolgens presentatie voorkeurskandidaat die in de smaak moet vallen bij beide besturen. Zal ingewikkeld zijn. De besturen kunnen ook met een eigen voorkeurskandidaat komen. Ja! Inmiddels is het september: leden kunnen stemmen op een ingelast congres. Er kan een nieuwe, betere kandidaat komen.
Zat met de ogen te knipperen, toen ik op de radio een gesprekje hoorde met een vrouw die aan de Vierdaagse was begonnen.
Openingsvraag: `Hoe gaat het tot nu toe?’
Antwoord: `Lekker.’
Klonk niet enorm overtuigend. Ze vertelde dat ze op een camping in Groesbeek verbleef, daar die nacht om 02.00 uur ging slapen en was opgestaan om 02.30: ontbijttijd. Daarna op de fiets naar het startpunt, tocht van een halfuurtje. Uiteraard dacht ik bezorgd: straks ook weer terug, halfuurtje.
Dat hoorde ik allemaal in dat `Lekker’.
Pittige gang van zaken, leek me. En zo kwam ik terecht bij het traject van de persoon die lijsttrekker wil worden van PvdA/GroenLinks.
`Hoe gaat het?’
`Lekker.’