Jano van Gool

In de Pers

The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Uitzicht

Dat het waar is, kan ik haast niet geloven, maar er zijn kinderen die het fijn vinden dat ze vandaag weer naar school moeten. Ze hebben behoefte aan structuur, zo heet dat. Ik kan me er iets bij voorstelen, maar niet alles. Je moet dat als kind trouwens wel in de regio Noord wonen. Kinderen in de regio Midden en Zuid worden pas later in de klas verwacht.
Ik stel me een kind in de regio Noord voor dat nog helemaal geen zin heeft in onderwijs en huiswerk en lekker structuurloos wil zwemmen en andere dingen die je bij warm weer doet. Hoe kijk je aan tegen je collega-kinderen in Midden en Zuid? 
Regio Noord, eigenlijk zeggen die woorden al genoeg. Het regent daar ook vaker, het wordt er eerder herfst en dan niet zo’n gouden herfst die je Midden en Zuid kunt meemaken, nee, een herfst vol kille regen en tegenwind. In regio Noord hebben volwassenen hardere koppen en zeggen ze al voordat je je mond opendoet dat je geen praatjes moet hebben. Als zo’n volwassene je bars vraagt wat je later wilt worden, zeg je: “Inwoner van Midden of Zuid en liever niet later pas, maar nu al.” Dit antwoord staat de volwassene uit regio Noord niet aan en je moet je mond gaan spoelen, snel een beetje.
Als kind vond ik school erg, maar die eerste schooldag niet, een nieuwe periode brak aan. Dat vond ik altijd spannend: nieuwe periodes die aanbraken. Heb ik nog steeds. In de namiddag was het over en die nieuwe periode voorbij. Ik ging op mijn kamer naar muziek luisteren en naar buiten kijken, terwijl ik een uitzicht bedacht waar ik eindeloos doorheen kon dwalen.
Ik las de coronamaatregelen voor het onderwijs. Als kind zou ik denken: alles wordt snel weer heel anders, gewoon even doorzetten.