Jano van Gool

In de Pers

Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer
De nieuwe roman van Thomas Verbogt is wijs, ontroerend en spannend - Is Thomas Verbogt weleens negatief besproken?... - Dries Muus in: Het Parool lees meer
Prettig verzinken in de herinneringen van Thomas Verbogt - Je zou bijna elk boek van Thomas Verbogt (1952) kunnen o... - Bo van Houwelingen in: De Volkskrant lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Variëren

“Zo, je bent er vroeg bij.” Er is een lijst van zinnen die we tegen elkaar zeggen om alsjeblieft maar iets te zeggen. Die lijst maakt onderdeel uit van de sociale vaardigheden waarover veel mensen met groot gemak beschikken. Ik niet, maar doe graag mijn best. 
“Zo, je bent er vroeg bij” staat hoog op die lijst. Het gaat dan om iets wat je vroeg op de dag doet. Het buiten zetten van de vuilniszak, ik noem maar wat.“Zo, je bent er vroeg bij.” Is de buurvrouw van een paar huizen verder. 
Ze kan ook niets zeggen, maar dat is misschien te schraal, hoewel voor mij iedereen in de vroege ochtend diep in zichzelf gekeerd mag zijn. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Alleen goedemorgen. Of: “O ja, het is donderdag.” 
“Zo, je bent er vroeg bij” is vriendelijk bedoeld, en ook helemaal waar, maar het punt is dat je ook wat moet terugzeggen. Je kunt een beetje contactueel grommen, maar dat kan vijandig overkomen. 
“Dat weet ik” is ook te kort door de bocht, ik span me dus in er iets van te maken, zoals: “Ja, ik heb zin in een lange dag”, zoals: “Ja, in de vroege ochtend ben ik op m’n best”, zoals, érg: “De ochtendstond heeft goud in de mond” – voor iemand die niet van spreekwoorden houdt, is dat een beroerd begin van de dag.
Het is ook een populaire opmerking in de kleedkamer van de fitnessclub, als je je daar om een uur of 7 in de ochtend zit om te kleden: “Zo, je bent er vroeg bij.” Soms wordt het iedere keer door dezelfde persoon gezegd. Je moet dan variëren in je antwoorden. Gisterochtend was het: “Ik wil alles uit deze dag halen.” Maar dat had ik eerder deze week ook al gezegd. Vervuld van lichte zelfhaat loop ik de sportzaal binnen en beklim op een spinfiets een wrede berg.