Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Verklaring

Zou er iemand zijn die het niet vreemd vindt dat mannen meer verdienen dan vrouwen? Hoewel: ik begrijp dat er vrouwen zijn die graag willen dat alles zo is als heel lang geleden, vrouwen doen het huishouden, mannen zorgen voor het geld. Ik heb me er nog niet zo in verdiept, maar ze bestaan echt, er is een Engels woord voor: tradwives. Daar zal de kwestie niet spelen. Niet bij de mannen, niet bij de vrouwen.
Laten we dus zeggen dat de mééste mensen het verschil in inkomen vreemd vinden. Ik lees dat de doorsnee man7,4 procent meer verdient dan de doorsnee vrouw. Paar jaar geleden was dat verschil nog maar 5 procent, ook niet niks.
Uiteraard vraag ik me af wat een doorsnee man is. En een doorsnee vrouw. Ik denk dat iedere doorsnee vrouw minder doorsnee is dan een doorsnee man, maar ja, dat is een andere kwestie.
In mijn omgeving zijn weinig doorsnee mannen en doorsnee vrouwen, maar misschien is dat een gedachte die typisch is voor een doorsnee mens. 
Er zijn ook doorsnee mensen die zich niet identificeren als een doorsnee man of doorsnee vrouw. Heb nu 13 keer het woord `doorsnee’ opgeschreven en daar begin ik last van te krijgen. Niemand is doorsnee, niemand is gewoon. Soms moet je goed kijken en luisteren om dat te geloven, maar het is altijd de moeite waard.
Gisterochtend ging het op de radio ook over het verschil in inkomen, in het ochtendprogramma. Astrid Kersseboom had een hoogleraar aan de lijn en vroeg of hij er een verklaring voor had. Hij zei dat we niet voor alles naar een verklaring moesten zoeken, maar dat de voornaamste vraag is hoe het op te lossen.
Die opmerking vond ik alles overstijgend. Ik besloot die vaak in te zetten. De dag kwam onstuitbaar op stoom.